Mbizi, Womens Coffee extension | Rwanda Økologisk

105,00 kr.349,00 kr.

Så er vi tilbage med 2022 høsten af Mbizi.
Efter positive tilbagemeldinger fra vores kunder, og fordi kaffen har bevist at holde sin gode kvalitet igennem året, og ikke mindst er det for os vigtigt at opbygge et godt og langvarigt forhold med vores gode producenter. Så selvom verdenssituationen har påvirket kaffepriserne, kunne vi simpelthen ikke sige nej til denne lækre kaffe.

En spændende frisk kaffe produceret af kooperativet The Women Coffee Extension, der gør en forskel for kvindelige farmere. Nyd en frisk kop med florale og bær noter med en dejlig lang eftersmag.

Smagsnoter: Stenfrugt – Bær – Brunt sukker

God til:  Sort kaffe

Proces: washed processed

Kaffesort: Red bourbon (arabica)

Farm/producent: Womens Coffee extension (WCE)

Region: Nymasheke

Højde: 1550 – 1800 m.o.h.

Tilgængelighed: Sæson betonet

Beskrivelse

Terroir

Mbizi vaskestationen ligger i Nymasheke i den vestlige del af Rwanda. Nymasheke rager 1500 – 1800 meter op over havet, og det kølige klima er med til at højne kvaliteten fra Mbizi, pga. den lange modningsperiode. Dette resulterer i en floral og balanceret kaffe med en livlig og saftig syrlighed. Forvent smagsnoter af appelsinskal, grøn te, kiwi og mandarin – med andre ord… En frugtbombe!

Denne kaffe er blot et af resultaterne af WCE’s (Women Coffee Extension) arbejde med de kvindelige kaffebønder i området omkring Mbizi. WCE skaber fællesskaber for de kvindelige bønder, hvoraf mange er enker eller forældreløse kvinder og piger efter folkedrabet der fandt sted i 1994. Kvinderne er ofte eneforsørgere for deres familier, og WCE arbejder for at kunne uddanne kvinderne i deres økonomiske forståelse for værdikæden i kaffebrancen, således at deres egen kaffe/høst bliver midlet til at kunne skabe en positiv social forandring i lokalsamfundet. Det seneste projekt fra WCE’s side har været at kunne tilbyde livsforsikringer til bønderne, samt at skabe muligheder for rent drikkevand i samfundet omkring Nymasheke.

Forarbejdningsprocessen

Kaffebønner starter med en fugtighed på ca 60% og tørres til en fugtighed på ca 11-12% for at sikre de ikke rådner inden de fragtes videre.
Selve tørringsprocessen har en kæmpe indflydelse på kvaliteten af den endelige kop kaffe.
Forarbejdningen kan ske både lokalt hos bonden der kan have lidt forskelligt udstyr eller på store industrielle fabrikker der kan håndtere store mængder kaffebær.
Der er forskellige måder at forarbejde disse kaffebær på som alle kræver forskellige investeringer, tid og naturlige ressourcer og lokale klimatiske forhold kan også have en indflydelse.

Washed

Efter kaffen er plukket fjernes det yderste skin og det meste af frugtkødet med en maskine kaldet depulper. Derefter bliver kaffen flyttet over i et kar hvor det sidste frugtkød bliver fjernet ved hjælp af fermentering.
Hvor lang tid fermenteringen tager er afhængig af flere forskellige faktorer som hvor højt vaskestationen ligger og omgivelsernes temperatur. Jo varmere det er jo hurtigere sker fermenteringen.
Efter fermenteringen bliver kaffen vasket rene for restaffald, deraf processens navn. Herefter er kaffen klar til at tørre og kaffen bliver typisk lagt ud i solen på betonterrasser eller hævede tørre-border som det også sker i natural processed.
Forskellige producenter bruger forskellig mængde vand efter fermenteringen, vaskeprocessen giver nogle miljømæssige problemer da spildevandet kan være have en så høj koncentration af næringsstoffer at det bliver giftig.
Målet med at vaske kaffen på denne måde er at fjerne alt det friske frugtkød fra kaffebønnen før den tørres. Ved at vaske kaffen sikre man at evt fejl under tørringen bliver kraftigt formindsket.
I områder hvor der ikke er nok sol eller hvor fugtigheden er stor som feks i Nicaragua hvor det regner meget, kan producenterne tørre deres kaffebønner i mekaniske tørremaskiner til kaffebønnerne har en fugtighed på ca 11-12% fugtighed. I forhold til kvaliteten af koppen er maskintørret kaffe underlegen den langsommere soltørret kaffe, men selv soltørret kaffe kan nogle gange være for hurtig for at opnå den bedst mulige kvalitet.
I forhold til andre processer er washed kaffe typisk kendetegnet ved at have en højere friskhed og en mere ren kop. den rene smagsoplevelse skal forstås som at der er mindre af de uønskede smage.

Yderligere information

Vægt 270 g
Størrelse N/A
Bestil som:

, ,

Størrelse:

,

Anmeldelser

Der er endnu ikke nogle anmeldelser.

Kun kunder, der er logget ind og har købt denne vare, kan skrive en anmeldelse.