Idido sort kaffe – Etiopien

119,00 DKK

Du kan forvente at finde smagsnoter af friske bær, citron, modne skovbær og en let note af bergamotte, i denne friske ethiopiske kaffe.

Land: Etiopien

Region: Yirgacheffe

Farm: Forskellige små farmere

By: Idido

Vaskestation: Idido

Forarbejdningsprocessen: Washed

Bønnetype: Heirloom

Smagsnoter: Ribs, stikkelsbær, citrusfrugt.

Højde: 2250 m.o.h.

Ryd
Varenummer (SKU): N/A Kategorier: , , , , ,

Beskrivelse

Smagsoplevelsen

Du kan forvente at finde smagsnoter af, Ribs, stikkelsbær og citron.
I en dejlig frisk og sødmefuld etiopisk kaffe.

Rismesterens vision

Idido har vi valgt hos Europa fordi vi ønskede en klassisk ehtiopisk kaffe i vores sortiment. Klassisk etiopisk er forstået som en kaffe med massere af citron, bergamotte og florale noter. Vi mener hos Europa at det var vigtigt at tage en filter kaffe ind fra Etiopien da landet er kaffens moderland.

Generelle kendetegn for kaffe fra Etiopien

Etiopien er kendt som kaffens moderland, den eksplosive florale og frugtfyldte kaffe har åbnet øjnene hos kaffeelskere fra hele verden for hvor forskelligartet kaffe kan smage. Etiopisk kaffe har et stort smagsspektrum lige fra citrus, bergamot og blomsterfyldt til kandiseret frugt og sågar tropisk frugt. De vaskede kaffer af højeste kvalitet kan have en utrolig lækker, elegant og kompleks smagsoplevelse. De naturlig forarbejdet kaffer kan have en helt eventyrlig frugtagtig smag.

Beskrivelse af kooperativitet

Idido vaskestationen er opkaldt efter byen Idido, hvor vaskestationen befinder sig. Idido er belliggende i det famøse Yirgacheffe distrikt. Idido vaskestationen er en af de vaskestationer som er ejet af ”Yirgacheffe Coffee farmers cooperative union”, som er en af Etiopiens største organisationer for kaffefarmere i Etiopien. Organisation sikrer farmerne de bedst mulige priser, og kan hjælpe de forskellige farmere konstruktivt således at alle involverede kan udvikle sig positivt.

Denne kaffe er dyrket af flere forskellige små farmere, beliggende 1900-2450 m.o.h. Kaffen er vasket, for at sikre en ren, sød smag i koppen. Kaffen er efter vaskning, tørret på tørrestationer hævet over jorden.

Yirgacheffe er af mange opfattet som kaffens fødested, og varieteterne groende i Yirgacheffe er naturlige mutationer af de allertidligste opdagede kaffetræer, som vokser side om side med udviklede sorter. Derfor kan det være svært at artsbestemme kaffe fra Etiopien, og ofte bruger man det engelske udtryk ”heirloom”, som man kan kalde en paraplybeskrivelse af vilde variationer af kaffebønner der endnu ikke er klassificeret, i Etiopien er der mellem 6-10.000 vilde variationer så det er et kæmpe arbejde at klassificere alle disse variationer. Klimaet i Yirgacheffe er varmt og tempereret. Vinteren har markant mindre nedbør end sommeren, med et årligt gennemsnit på ca. 1525 mm, og gennemsnitstemperaturen er ca. 18,4 grader.

Forarbejdningsprocessen

Kaffebønner starter med en fugtighed på ca 60% og tørres til en fugtighed på ca 11-12% for at sikre de ikke rådner inden de fragtes videre.
Selve tørringsprocessen har en kæmpe indflydelse på kvaliteten af den endelige kop kaffe.
Forarbejdningen kan ske både lokalt hos bonden der kan have lidt forskelligt udstyr eller på store industrielle fabrikker der kan håndtere store mængder kaffebær.
Der er forskellige måder at forarbejde disse kaffebær på som alle kræver forskellige investeringer, tid og naturlige ressourcer og lokale klimatiske forhold kan også have en indflydelse.

Washed

Efter kaffen er plukket fjernes det yderste skin og det meste af frugtkødet med en maskine kaldet depulper. Derefter bliver kaffen flyttet over i et kar hvor det sidste frugtkød bliver fjernet ved hjælp af fermentering.
Hvor lang tid fermenteringen tager er afhængig af flere forskellige faktorer som hvor højt vaskestationen ligger og omgivelsernes temperatur. Jo varmere det er jo hurtigere sker fermenteringen.
Efter fermenteringen bliver kaffen vasket rene for restaffald, deraf processens navn. Herefter er kaffen klar til at tørre og kaffen bliver typisk lagt ud i solen på betonterrasser eller hævede tørre-border som det også sker i natural processed.
Forskellige producenter bruger forskellig mængde vand efter fermenteringen, vaskeprocessen giver nogle miljømæssige problemer da spildevandet kan være have en så høj koncentration af næringsstoffer at det bliver giftig.
Målet med at vaske kaffen på denne måde er at fjerne alt det friske frugtkød fra kaffebønnen før den tørres. Ved at vaske kaffen sikre man at evt fejl under tørringen bliver kraftigt formindsket.
I områder hvor der ikke er nok sol eller hvor fugtigheden er stor som feks i Nicaragua hvor det regner meget, kan producenterne tørre deres kaffebønner i mekaniske tørremaskiner til kaffebønnerne har en fugtighed på ca 11-12% fugtighed. I forhold til kvaliteten af koppen er maskintørret kaffe underlegen den langsommere soltørret kaffe, men selv soltørret kaffe kan nogle gange være for hurtig for at opnå den bedst mulige kvalitet.
I forhold til andre processer er washed kaffe typisk kendetegnet ved at have en højere friskhed og en mere ren kop. den rene smagsoplevelse skal forstås som at der er mindre af de uønskede smage.

Yderligere information

Vægt N/A
Størrelse N/A
Størrelse:

Bestil som:

, ,

Anmeldelser

Der er endnu ikke nogle anmeldelser.

Kun kunder, der er logget ind og har købt denne vare, kan skrive en anmeldelse.

Du kunne også være interesseret i...