Chelchele, Yirgacheffe | Etiopien, økologisk

128,00 kr.415,00 kr.

Økologisk kaffe fra Yirgacheffe  i Etiopien, washed processed.
Kaffe med let krop og delikate noter af mandarin, tørrede frugt, kaffeblomster og kanel

Smagsnoter: Citrusfrugt – Hyldebær – kaffeblomst – florale noter

God til:  Sort kaffe

Proces: Washed processed

Kaffesort: Heirloom ( arabica )

Farm/producent: Metad

Region: Yirgacheffe

Højde: 2000 m.o.h.

Tilgængelighed: Sæson betonet

Beskrivelse

Terroir

Chelchele farmen som drives af Metad, ligger cirka 400 km syd for Addis Ababa. Farmen blev skabt i 2013 på små 30 hektar, i hjertet af Yirgacheffe regionen som er famøs for den høje kvalitet af kaffe der udspringer herfra.
Metad har bygget en vaskestation i Gedeb i 2000 meter højde, som har nogle fordele i tørreprocessen. Kaffen har en længere og mildere tørreperiode deraf, og har mindre insekt risiko. Resultatet er en eksklusiv høj kvalitet kaffe med komplekse smagsnoter såsom florale og frugtige smage.

METAD:
Metad støtter forskellige lokale sociale og klimamæssige projekter. Metad organisere træningskurser for farmere, og betaler kaffefarmere forskud, således deres økonomiske situation bliver mere stabil – og derved skaber social velstand inddirekte for de lokale samarbejdspartnere og farmere.

Generelt har Metad hjulpet med at bygge veje og forbedret logistikken i lokalområdet. Derudover har de bygget en skole for egen regning, og betaler for at op imod 800 børns skolegang, betaler alt udstyr i form af bøger etc, og betaler for alle lærernes lønninger. De tilbyder 105 legater om året for studerende i Gedeo området, og afholder løbende projekter dedikeret til at støtte farmernes koner især med fokus på sygdomsforebyggelse, prævention og meget mere der kan hjælpe på folkesundheden og oplysningen om disse.

Forarbejdningsprocessen

Kaffebønner starter med en fugtighed på ca 60% og tørres til en fugtighed på ca 11-12% for at sikre de ikke rådner inden de fragtes videre.
Selve tørringsprocessen har en kæmpe indflydelse på kvaliteten af den endelige kop kaffe.
Forarbejdningen kan ske både lokalt hos bonden der kan have lidt forskelligt udstyr eller på store industrielle fabrikker der kan håndtere store mængder kaffebær.
Der er forskellige måder at forarbejde disse kaffebær på som alle kræver forskellige investeringer, tid og naturlige ressourcer og lokale klimatiske forhold kan også have en indflydelse.

Washed

Efter kaffen er plukket fjernes det yderste skin og det meste af frugtkødet med en maskine kaldet depulper. Derefter bliver kaffen flyttet over i et kar hvor det sidste frugtkød bliver fjernet ved hjælp af fermentering.
Hvor lang tid fermenteringen tager er afhængig af flere forskellige faktorer som hvor højt vaskestationen ligger og omgivelsernes temperatur. Jo varmere det er jo hurtigere sker fermenteringen.
Efter fermenteringen bliver kaffen vasket rene for restaffald, deraf processens navn. Herefter er kaffen klar til at tørre og kaffen bliver typisk lagt ud i solen på betonterrasser eller hævede tørre-border som det også sker i natural processed.
Forskellige producenter bruger forskellig mængde vand efter fermenteringen, vaskeprocessen giver nogle miljømæssige problemer da spildevandet kan være have en så høj koncentration af næringsstoffer at det bliver giftig.
Målet med at vaske kaffen på denne måde er at fjerne alt det friske frugtkød fra kaffebønnen før den tørres. Ved at vaske kaffen sikre man at evt fejl under tørringen bliver kraftigt formindsket.
I områder hvor der ikke er nok sol eller hvor fugtigheden er stor som feks i Nicaragua hvor det regner meget, kan producenterne tørre deres kaffebønner i mekaniske tørremaskiner til kaffebønnerne har en fugtighed på ca 11-12% fugtighed. I forhold til kvaliteten af koppen er maskintørret kaffe underlegen den langsommere soltørret kaffe, men selv soltørret kaffe kan nogle gange være for hurtig for at opnå den bedst mulige kvalitet.
I forhold til andre processer er washed kaffe typisk kendetegnet ved at have en højere friskhed og en mere ren kop. den rene smagsoplevelse skal forstås som at der er mindre af de uønskede smage.

Yderligere information

Vægt N/A
Størrelse N/A
Størrelse:

,

Bestil som:

, ,

Anmeldelser

Der er endnu ikke nogle anmeldelser.

Kun kunder, der er logget ind og har købt denne vare, kan skrive en anmeldelse.